Doppenproject 2014

 

{gallery /} Uitleg starter

Op 30 april startte het doppenteeltproject op de bijenschans in Hattemerbroek.
Een doppenproject wil zeggen dat er door een koninginnenteler larven van een P-moer ter beschikkining worden gesteld aan de deelnemers van het project om daaruit koninginnen te telen om de kwaliteit van hun bijenvolken te verbeteren.

De deelnemers worden de begrippen uitgelegd die in de koninginnenteelt gelden. Later gaan zij op aanwijzing hun pleegvolken prepareren om de larven groot te laten brengen in dat pleegvolk. Er zijn een aantal kritieke fases tijdens de teelt van de koninginnen. Wanneer die aanbreken worden zij via e-mail op de hoogte gebracht en wordt verteld hoe te handelen om het project tot een goed einde te brengen.Na de welkomstkoffie werd plaats genomen aan de bar zodat iedereen goed zicht had op alle atributen die die revue passeerden. Vol belangstelling en met kritische vragen werd het betoog van Henk gevolgd.
Op 2 mei moesten de volken van de deelnemers worden geprepareerd om de larven te ontvangen en op 3 mei konden ze de larven en de benodigde materialen ophalen. Inmiddels zitten de larven in de pleegvolken en zijn de bijen bezig de koninginnen in wording te verzorgen.

Voor foto’s van de avond klikt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.