Excursie naar Roggebotstaete 2016

Zaterdag 4 juni ons imkers uitje!

182’s Ochtends om 10.00 uur stonden we allemaal in onze zomerse kledij bij de Schans ons over de auto’s te verdelen. We hebben er duidelijk zin in. Roggebotstaete is ons eerste doel. Wat dat gaat worden,  is een grote verrassing voor ons. Na een prachtige rondrit,  speciaal door Jan Willem uitgezocht en vòòr gereden,  door het weilandgebied bij het Kamperveen kwamen we op een parkeerplaats ergens in de Flevopolder.

Een groot bord gaf aan dat we via de rode beukenlaan naar de boskamer mochten lopen want daar was de ontvangst. Het bleek een mooie laan naar een prachtige plek in het bos met een flink groot tentdak, waaronder we op strobalen aan eenvoudige houten tafels mochten plaats nemen. Lekkere koffie kregen we in toepasselijke Roggebotstaete kroezen.   Houtsnippers op de grond, mooie brood bakoven aan de zijkant, kortom een heel idyllisch plekje.

Onze gastheer Lennard gaf een duidelijke presentatie van de Roggebotstaete, over o.a. hoe het hele gebied budget neutraal geëxploiteerd moest worden.
Indrukwekkend, heel milieu en duurzaam bewust.

Daarna gingen we aan de wandel, langs mooie gemaaide paden, langs héél veel bloemen. Iedereen verlekkerde zich aan al het moois voor insecten en ander levende have. Eerst naar de wolvarkens. Met biggetjes. Bijzondere varkens hoor, dikke wollen vacht en groot en lekker als echte varkens in de modderpoel wentelend. Verder langs warme paden en koele watertjes naar de bijenstal. Een mooi nieuw gebouw met veel ruimte achter de kasten en korven. Ook maar even ideeën opgedaan over de evt. nieuw te bouwen stal op ons eigen schansterrein.  Uiteraard zijn er de nodige foto’s  van gemaakt. We werden weer goed op de hoogte gebracht van de bijzonderheden over deze stal door Lennard.

Hij is de enige werknemer daar die vast in dienst is, maar we zagen ook heel wat vrijwilligers, zonder welke het daar zeker niet te runnen is, in zwarte rggbtstt shirtjes rondlopen.

Daarna liepen we weer terug naar de boskamer waar een lekkere, verantwoorde, biologische lunch geregeld was. Met de tractor werden er borden, eieren, salade, verse broden, echte boter, kaas, melk en karnemelk zo van boerderij ‘het eerste erf’ afgeleverd. De boerderij die al vanaf 1400 bekend is.

Op wat steekmuggen na was het er ideaal!

Daarna zijn we wandelend via de rustkeet en de echte milieuvriendelijke buitenwc naar de plek gegaan waar de schapen geschoren werden. Een warm klusje zo in de hitte. Gelukkig stonden de schapenen hun scheerders onder een afdak. Het was goed invoelbaar in die hitte dat het voor de schapen erg prettig moest zijn hun wollen dek af te leggen.
Ook stonden er 2 yurts, van die mooie ronde tentwoningen bekend uit Mongolië. Een paar nieuwsgierige deelnemers konden het niet laten een kijkje te nemen.  Roggebotstaete is  vrij toegankelijk, voor diegene die als nog een kijkje willen nemen.

Om 14.30 uur was onze volgende afspraak bij het oude gemaal in Kampen. Het waterradgemaal van Broeken en Maten. Daar kregen we een heel enthousiast en zeer uitvoerig verhaal van de eigenaar die het geheel samen met zijn broer runt. Het is een monument geworden, nog helemaal in de staat waarin het 40 jaar door hun vader beheerd is voor water regulering. We mochten vrij overal rondlopen en konden ons dagje uit heel gezellig en comfortabel in de schaduw met een drankje,  nog een extra rondje van Jan Willem met  lekkere hapjes afsluiten.

Zo hebben we een heleboel interessants weer meegemaakt. Degenen die niet mee geweest zijn hebben echt wat gemist. Na wat onbedoelde omzwervingen zijn we allemaal weer veilig thuis gekomen.

Mooi dagje uit!!

( een deelneemster )