Excursie zaterdag 7 juni 2014

Afgelopen zaterdag vertrokken we met bijna 30 personen klokslag 08.45 uur met 7 auto’s richting Paasloo.
Iedereen was op deze zonnige dag keurig op tijd en goed gemutst. Je kon merken dat men er veel zin in had.

Na een tochtje van 50 minuten kwamen we aan bij de fam. van Beek, die een imkerij met ruim 600 bestuivingsvolken en 300 afleggers runnen.
De volken staan verspreid op diverse standen, verdeeld over Nederland en zelfs staan er ruim 200 volken in Duitsland.
We werden hartelijk met koffie en koek op een zon overgoten binnenplaats ontvangen. Na de koffie vertelde één van de broers, Anne van Beek, op leuke wijze hoe de imkerij vanuit een hobbymatige aanpak uitgroeide tot het bestuivingsbesdrijf wat ze nu hebben. Met vallen en opstaan en met veel experimenteren is het de gebroeders gelukt hier een mooi bedrijf van te maken.

Het verhaal over de 100 jaar oude kunstraat- waswals was heel boeiend. En hoe ze uit losse onderdelen weer een goed draaiende waswals gemaakt hebben.
Nadat we dit met bewondering allemaal aangehoord hadden, kregen we van Walter en zijn vader(Walter en zijn vriendin Rhoxana zijn lid van onze vereniging)een demonstratie hoe je van ruw gesmolten was weer kunstraat met die 100 jaar oude machine kunt maken. Dit is een zeer arbeidsintensief gebeuren in een dichte loods, bij een temperatuur van zeker 35 graden.

Na de rondleiding door de stallen en een aantal praktische, goede tips over het houden van bijen, reden we naar Kalenberg, waar we in een leuk oud klein kerkje de lunch gebruikten.

Na de lunch kwam er een grote sloep aanvaren, waar we met zijn 30’en in konden en zo gingen we de natuur in de Weerribben verkennen.
Anne kon veel over het gebied (zijn geboortegrond) vertellen. Veel vogels, ringslangen, open rietlanden, oude watermolentjes en ook veel motorbootjes met toeristen passeerden de revue. Heerlijk relaxed. De zon werd gelukkig een beetje getemperd door sluierbewolking, maar de temperatuur was aangenaam.
Na een bezoek aan het bezoekerscentrum de Weerribben van ruim een uur zijn we weer richting Kalenberg gevaren.
Nadat we Anne en Rhoxane bedankt hadden voor deze fantastisch mooie dag, ging een ieder weer huiswaarts.

Dick Hup

De excursie is ook op de foto’s te zien. Klik hier om het album te openen.